Terug naar overzicht

Beweegkuur Maasgouw

Voldoende en regelmatig bewegen is gezond. U loopt minder kans op bijvoorbeeld overgewicht, hart- en vaatziekten, suikerziekte, stress of depressie. Maar wist u al dat bewegen uw geheugen en concentratievermogen verbetert en uw zelfstandigheid vergroot? Bewegen met anderen geeft vaak plezier en gezelligheid en u krijgt nieuwe contacten.

De beweegkuur Maasgouw is speciaal ontwikkeld voor iedereen vanaf 18 jaar met bewegingsarmoede of een chronische aandoening. Het project is een samenwerking tussen de gemeente Maasgouw en de Verenigde Zorgverleners Maasgouw (VZM). Tijdens de beweegkuur krijgt u professionele begeleiding om uw leefstijl te veranderen. U staat er dus niet alleen voor! Uw fysiotherapeut en beweegcoach begeleiden u tijdens een periode van één jaar. Afhankelijk van uw vorderingen, motivatie en gezondheidswinst kan deze periode korter zijn. Na de periode bent u in staat om zelf uw nieuwe en actieve leefstijl voort te zetten.
Iedereen kan bewegen. Voor iedere inwoner van Maasgouw is een geschikte beweegactiviteit te vinden. Maar misschien heeft u daarbij wat hulp nodig!

Aanmelden
U kunt zich aanmelden bij een fysiotherapeut in uw buurt of via de website www.msm-maasgouw.nl. Ook kunt u verwezen worden door uw huisarts of de praktijkondersteuner.Samen met de fysiotherapeut kijkt u naar het huidige beweeg- en voedingspatroon en bespreekt u hoe een gezondere en actievere leefstijl ingepast kan worden in het dagelijkse leven. De fysiotherapeut bepaalt aan de hand van een aantal testen en vragenlijsten wat uw mogelijkheden zijn op het gebied van bewegen en begeleidt u hierin. Mogelijke risico’s op het ontwikkelen van pijnklachten tijdens bewegen worden in kaart gebracht. Er wordt een voetencheck ingepland bij de podotherapeut waarbij gekeken wordt naar de voetstand, uw looppatroon en uw (sport)schoenen. Om ook uw leefstijl op het gebied van voeding te kunnen veranderen, bespreekt u uw voedingspatroon met de diëtist. In overleg wordt voor u een persoonlijk voedingsadvies opgesteld. Hierbij wordt rekening gehouden met uw vragen, eventuele klachten, maar ook uw wensen en behoeften.
Gezamenlijk wordt bepaald wat voor u geschikt en mogelijk is. Hierna wordt de beweegcoach ingeschakeld die met u naar het plaatselijke beweegaanbod kijkt en u verder begeleidt. Gedurende één jaar zal de fysiotherapeut u regelmatig terugzien en het verloop blijven volgen.
Begeleiding

Tijdens de regelmatige contactmomenten bespreekt u de vorderingen. De vooruitgang kunt u bijhouden in het persoonlijke logboek. Uit zo’n gesprek kan bijvoorbeeld naar voren komen dat u een andere activiteit wilt gaan doen, of dat u zo snel vooruitgaat dat de begeleiding minder kan. Na maximaal één jaar bent u klaar om zonder begeleiding de nieuwe leefstijl voort te zetten.

Kosten
Het traject en de adviezen door fysiotherapeut, podotherapeut en diëtist zijn gratis. Het lidmaatschap van een sportvereniging of de kosten die aan de beweeg- of sportactiviteit verbonden zijn, betaalt u zelf.

Deelnemen
Wilt u ook deelnemen? Geef u dan op via www.vzmaasgouw.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met info@vzmaasgouw.nl